<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11247479\x26blogName\x3d::masterpyan\x27s+hangout::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://masterpyan.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://masterpyan.blogspot.com/\x26vt\x3d-5710425880063672238', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Image hosted by Photobucket.com

Sunday, March 27, 2005

TUTORIAL: Letak Radio Blog dlm Blog..



Para2 bloggers sekalian..yg nak letak radio blog sendiri dalam blog..ader cara dia. Korang x perlu server berbayar, x perlu pengetahuan tentang PHP dan lain2..

Korang hanya perlu ada:

1. Blog/website korang sendiri. (blogspot, blogdrive, blogspirit dll....)
2. Radio blog.
3. Akaun kat mana2 free website. Contohnya:

+ www.freewebtown.com (recommended)
+ geocities
+ angelfire
+ domainstobuy.com

Directions:

Step 1 - Buat akaun kat mana2 free website (freewebtown, geocities...).

Step 2 - Download radio blog dari website http://www.radioblogclub.com/. Atau korang boleh donlot kat sini. (right click, save as..)

Step 3 - Unzip file yg korang dah download tu. Pastu pegi kat tempat yg korang unzip tu. Dalam folder yg dh unzip tu ada dua folder dan satu file .txt.

Step 4 - Pegi kat folder "creat.sound". Copy dan paste file mp3 yang korang nak mainkan dlm radio blog korang ke dalam folder tu. Kalau korang pilih angelfire atau geocities akaun untuk host radio blog, korang hanya boleh upload dlm 5-7 lagu (assuming setiap satu lagu saiz lebih kurang 3 MB). Ketika memilih berapa banyak lagu yang korang nak mainkan dlm radio blog, diingatkn bahawa korang ada bandwith limit. Dengan akaun freewebtown.com, korang ader 1 GB bandwith. So x seswai la korang nak upload smpai 1 GB lagu mp3 sebab korang hanya ada 1 GB bandwith. Pastu klik kat "convert64.bat". Klau korang nak file lagu korang bersaiz lebih kecil (jadi korang dapat muatkan lebih banyak lagu), korang boleh pilih "convert32.bat". Tapi kualiti lagu pun berkurang ler. Lepas korang klik "convert64.bat" atau "convert32.bat", tunggu sampai program tu habis. Sekarang file mp3 yg telah diconvert/diubah tu ada kat dlm folder "sounds". File mp3 tu diconvert dlm bentuk .rbs

Step 5 - Lepas tu download file ni. Kemudian unzip. Dalam tu ada 3 file: config.xml, playlist.xml, dan index.html. Buka file playlist.xml. Korang boleh buka file playlist.xml tu dgn right-click, pastu pilih "Open with..." dan pilih program "Notepad." Kemudian lihat pd bhg ni:



Ubah "TAJUK LAGU" dgn tajuk lagu yg korang nak display dlm radio blog dan "URL LAGU" dengan URL/address file lagu tu (contoh: http://www.freewebtown.com/namakorang/Waheeda_Wassini.rbs). Diingatkan bahawa link adalah case-sensitive (ada perbezaan antara huruf besar dan huruf kecil, so kena taip betul2 sama dgn nama file tu). Kalau nak tambah lebih lagu, cuma copy dan paste line HTML kat atas. Pastikan korang paste sebelum part ni:



Save file "playlist.xml" tu

Step 6 - Pastu upload file2 kat bawah ni ke dalam akaun host korang (freewebtown, geocities, atau lain2). Untuk freewebtown, upload adalah di bhg File Manager.

1. config.xml
2. index.html (pastikan .html dan bukannya .php)
3. playlist.xml
4. radioblog.swf
5. rbcore.swf
6. lagu yg telah diconvert dlm format (.rbs), yang terletak dalam folder creat.sound > sounds folder.

Pastikan korang upload file config.xml yg korang download dlm Step 5, bukan yg korang donlot dari website http://www.radioblogclub.com/.

Step 7 - Siap! Pastu copy dan paste code kat bawah ni kat dlm blog/website yg korang nk letak radio blog tu.



Ubah "ADDRESS WEBSITE FREE KORANG" kepada alamat website host korang (contoh: http://www.freewebtown.com/nama korang). Korang boleh adjust value width dan height kalau korang nak besar atau kecikkan.. Sekian..

Keterangan lanjut boleh tengok kat:
http://www.hannaxbear.shadows-the-sky.com/index.php?page=radioblog

*Original tutorial written by Hana.

1 Comments:

Blogger anummss said...

tenzz tok panduan tuh..:-)

11:35 AM  

Post a Comment

<< Home