<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d11247479\x26blogName\x3d::masterpyan\x27s+hangout::\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://masterpyan.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den_US\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://masterpyan.blogspot.com/\x26vt\x3d-5710425880063672238', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>
Image hosted by Photobucket.com

Sunday, March 20, 2005

TUTORIAL: Torrent Download

BitTorrent adalah salah satu daripada P2P (Peer to Peer) system yg membolehkan kita transfer@download file2 besar (atau sekumpulan file) antara user2 lain dgn mudah, cepat dan efisyen. Setup untuk BitTorrent network ni lain sikit daripada P2P network yg biasa macam Kazaa, iMesh ataupun Limewire. Dengan BitTorrent, korang x perlu search untuk fail, macam P2P system lain seperti Kazaa. Sebaliknya, korang hanya perlu ke website2 torrent yang dah sedia menyenaraikan fail2 torrent.

Firstly, korang kena ader program BitTorrent. Korang boleh pilih samada nak guna program BitTorrent original, atau program BitTorrent yg telah dimodified, macam BitComet, BitTornado dan Azureus. Aku syorkan program BitTorrent yg telah dimodified, sebab lagi laju dan bleh ubah setting. Kalau macam aku gunakan BitComet.

Sebenarnya banyak lagi program2 BitTorrent yg telah dimodified, tapi kat sini aku letak tiga jer. Donlot dulu dari link bawah ni:

(left click)
1. BitTorrent v4 (Original)
2. Azureus v2.2.0.2
3. BitComet v0.57

Korang perlu donlot salah satu jer daripada program2 ni. Sebagai contoh aku gunakan program BitComet. Dah siap donlot korang install ler program BitComet tu.

Untuk download (movie, software, atau apa2 jer yg kita nak), korang kena cari dulu dia punya '.torrent' file. File '.torrent' ni kecik jer saiz dia lebih kurang dlm 50KB jer. Dan file2 '.torrent' ni korang boleh cari kat mana website2 torrent. Melambak2 ader, ada antaranya korang kena register dan ader yg x payah. Antaranya:

1. www.torrentspy.com (Movie, software, mp3 & mcm2 lagi..)
2. http://yhbt.mine.nu/t/ (Naruto)
3. http://s3.isohunt.com/
4. http://drama.afraid.org/bt/japan-tv/ (Drama Jepun)
5. http://kobra.mvtorrents.com (Video Klip)

Kalau nak banyak lagi list2 web torrent klik link bawah ni:

http://www.slyck.com/forums/viewtopic.php?t=8690

Lepas siap donlot '.torrent' file tu, korang double klik kat file tu dan secara automatik korang men'download' guna program BitComet tu. Siap!..
Untuk setting torrent downloading yg optimum, korang boleh check kat bahagian tutorial Fungkur's Network.



*Ni contoh aku donlot game Chelsea vs Barcelona (line bawah sekali) guna program BitComet...File '.torrent' dia aku amik dari website www.torrentspy.com. Yang 71kB/s tu aku punyer speed download, yg 4kB/s tu aku nyer speed upload. Torrent ni unik sebab sambil kita downloading, kita jugak uploading untuk orang lain.. Dan speed donlot dia bergantung kepada seeder (uploader), lagi banyak seeder lagi cepat la speed dia.. Macam game Chelsea vs Barcelona (1.35GB) ni aku dpt donlot dlm masa satu malam jer sbb ramai seeder dia..hehe.. Sekian.

4 Comments:

Anonymous download anime movie said...

Your blog reminds me of when I used to work very hard from 8 to 6 everyday and dated the girl from the office next door. I don't even know why, but it does. (Yeah, I am kinda crazy hehe)

Anyways, I should get back to working on my download free animation movie site, just letting you know that someone from Guatemala read your site. Good luck with it.

11:37 PM  
Anonymous filesharing software said...

Hi masterpyan, I was looking for filesharing software related info for my site at http://www.p2p-mp3-filesharing.com and thought I would check out some blog sites. I get sidetracked easily these days....getting old...lol. It was an interesting read. Thanks, mike

4:45 AM  
Blogger golfing-babes said...

the top download bit torrent available anywhere! didn't you say you needed some , masterpyan ?

http://torrent.soft-ware.ca

1:33 PM  
Anonymous Anonymous said...

I have been looking for sites like this for a long time. Thank you! search engine placement online games autumn wedding flower http://www.charleston-southern-soccer.info power washers Boys with pretty asses Xga projectors zocor weight gain

9:35 PM  

Post a Comment

<< Home